Qué ès el branding i perquè el necessites?

Tens un negoci entre mans, i l’únic que necessites, per molt interessant que sigui el producte que vens o el servei que ofereixes, és que la gent el conegui oi? Quants negocis han fracassat perquè per molt que fossin necessaris per a la societat, per molt ben fets i fantàstics,etc la gent no els ha arribat a conèixer i per tant, no han donat resultat. I per això pensem quant d’important és el client!, però això ja ho parlarem en un altre post, perquè dóna molt a què parlar. Ara comencem per l’arrel, per la clau de les claus, per explicar què és això del branding, que sol fer mandra posars‘hi però que és tan important.

Què és el branding?

Branding és un anglicisme emprat en màrqueting que fa referència al procés de fer i construir una marca (en anglès, brand equity) mitjançant l’administració estratègica del conjunt total d’actius vinculats en forma directa o indirecta al nom i / o símbol (logotip) que identifiquen la marca influint en el valor de la marca, tant per al client com per a l’empresa propietària de la marca.

La definició vol dir simplement que el branding és el que tots els que tenim un negoci entre mans necessitem. Clar i fàcil no? Bé, no tant. El branding és molt més, es tot un conjunt d’elements creats per transmetre una idea, una misió i uns valors que defineixen el negoci que tenim. És la impressió que deixaràs a una persona que conegui la teva marca de nou, i alhora la impressió que tenen els que et coneixen i alhora et segueixen d’aprop. És la impressió que deixa la teva marca sobre les persones, i sobretot, l’emoció que els hi fa sentir.

La majoria de persones tenen entès que el branding és el logotip, la imatge corporativa, el fet més visual que plasmat en un paper et permet llegir de quina marca estàs parlant. Que és el nom (naming), que és l’eslògan i els colors que li has posat. I sí, ho és, és tot això visual, però també és molt més. El branding és el significat que transmet el logotip, el significat que transmet el naming, i tot el conjunt d’idees que al voltant d’una marca defineixen el producte o servei que s’ofereix. És sense donar més voltes, la personalitat de la marca. Com si de la personalitat d’una persona parléssim, de com és i no només l’aparença que té.

I és per això que el branding va molt més enllà, que no només és el logotip, el nom, l’eslògan i els colors. No, el branding és la tipografia que es fa servir en un text específic, és el disseny de cada una de les aplicacions que surten a la llum perquè les persones se les mirin, és l’estil de fotografia utilitzat per mostrar els seus productes, els vídeos o anuncis, són els textos, com estan escrits i com estan disposats sobre cada suport. És tot el que podríem definir com a comunicació visual.

I per tant, perquè el necessites? De què et serveix?

Ja ho deus imaginar si t’has llegit tot l’apartat anterior no?

I sinó, només cal respondre, podem anar sense rumb? Sí, és una possible decisió anar sense rumb no? Però realment és satisfactòria? Et garanteix uns resultats? Aquí la resposta ja és més a l’atzar. I tu, deixaries quan es tracta d’invertir diners en un negoci, que ho tries l’atzar? Des d’un punt de vista pràctic no cal prendre riscs innecessaris quan de negocis es tracta i el millor és anar amb una personalitat de marca clara i aleshores, amb un objectiu concret. La marca és un element que va relacionat amb el comerç des de fa anys. Per tant, el branding és important.

Necessites el branding, siguis una empresa emprenedora, o tinguis una empresa de fa molts anys, perquè l’objectiu del branding és posar el teu negoci en el mercat. Donar una presència i una visibilitat al teu producte, per destacar i per tant, per aconseguir clients. El branding no és res més que un conjunt d’estratègies que fan que el màrqueting sigui més fàcil, perquè el resultat és que les marques que treballen el branding tenen millors resultats quan realitzen accions de màrqueting o de comunicació corporativa, perquè tenen un objectiu clar i una forma d’aconseguir-lo.

Sí, i ara pensaràs, hi ha empreses que tiren endavant sense treballar el branding no? Doncs sí, han jugat amb l’atzar i els hi ha sortit bé. Però a més, quant de temps els hi ha costat aconseguir-ho? Molt no? Es pot anar sense rumb, però no sense veles.

En resum, el treballis o no ja tens un branding, perquè segurament ja tens un nom i un logotip, ja comuniques les formes d’una manera o d’un altre, però treballar-lo significa tenir-ne el control i utilitzar-lo de forma conscient.

× Hola!